Echo-onderzoek

Sinds 2014 maakt dokter Visser echo’s in de praktijk. Medio 2014 is hij gestart met de opleiding echografie en heeft deze in april 2015 afgerond. Sinds zomer 2015 heeft hij ook de registratie van huisarts met speciale bekwaamheid abdominale  en transvaginale echografie.

De praktijk beschikt over een zeer modern model echo apparaat.

Wat is een echo?

Een echo is een afbeelding die wordt gemaakt met behulp van echografie. Echografie is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hele hoge frequentie, waardoor ze niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor. Daarom wordt dit geluid ook wel ultrasoon geluid of ultrageluid genoemd.

De geluidsgolven kunnen door je lichaam heen, maar niet alle golven gaan door je lichaam heen. Een deel van de golven wordt gereflecteerd op de grensvlakken tussen de verschillende structuren in je lichaam. Als er bijvoorbeeld over wordt gegaan van spier op bloedvat, wordt er dus een deel van de geluidsgolven gereflecteerd. Daardoor kun je deze overgangen in beeld brengen.

Het echoapparaat bestaat uit een probe, ook wel transducer genoemd. Deze transducer zendt de geluidsgolven uit, maar vangt ook de gereflecteerde geluidsgolven weer op. De gereflecteerde geluidsgolven worden omgezet in een elektrisch signaal dat naar een computer wordt gestuurd. De computer kan het elektrische signaal vervolgens omzetten in een beeld.

Er zijn verschillende vormen van echografie. Normale echografie is 2D echo. Daarbij wordt een afbeelding van een doorsnede van je lichaam gemaakt. Bij een 3D echo wordt er met behulp van heel veel 2D plaatjes een afbeelding met diepte gemaakt. Verder kun je ook nog een bewegende 3D echo maken. Die wordt ook wel 4D echo genoemd.

Wanneer krijg je een echo?
Het voordeel van echografie is dat je heel goed zachte weefsels zichtbaar kunt maken. Daarom wordt een echo vaak gebruikt om naar organen, zoals nieren, of spieren, zoals hart, te kijken. Als organen lucht bevatten, is het niet mogelijk om hiervan een echo te maken. Verder kunnen de geluidsgolven niet door bot heen. Als je een structuur wil bekijken die achter bot ligt, kan dit niet met behulp van echografie.

Verder wordt echografie vaak gebruikt bij zwangerschappen. Je kunt namelijk met behulp van een echo je ongeboren kindje zien. Een echo tijdens de zwangerschap die niet medisch noodzakelijk is, wordt ook wel een pretecho genoemd. Tijdens een pretecho wordt vaak ook 3D en 4D echografie gebruikt. Op die manier kun je je kindje in 3D zien of zelfs zien bewegen in je buik.

Hoe gaat een echo in zijn werk?
Als je een echo krijgt, wordt er eerst een speciale gel op de probe gesmeerd. Deze gel zorgt ervoor dat er geen lucht tussen de probe en je lichaam komt. Lucht zorgt er namelijk voor dat je helemaal niks ziet op de echo.

Vervolgens wordt de probe op je lichaam geplaatst en moet de goede plek worden gevonden. Als de goede plek is gevonden, kunnen er foto’s gemaakt worden. Zo kan de arts later nog een keer de afbeeldingen bekijken.

Als de echo klaar is, haal je de gel van je lichaam en kun je weer gaan. Je krijgt de uitslag soms tijdens de echo, maar het kan ook zijn dat je later nog een keer terug moet komen.

Complicaties/ bijwerkingen bij een echo
Het is ongevaarlijk om een echo te maken. De geluidsgolven richten geen schade aan in je lichaam. Indien het gaat om een zwangerschapsecho wordt de kracht van echo automatisch verlaagd zodat kans op schade zo min mogelijk wordt gemaakt.

Patiënten instructie echografie van de buik
Bij een echografie van de organen in de bovenbuik, zoals lever, galblaas, galwegen, maag en alvleesklier, moet u nuchter zijn. Meestal houdt dit in dat u na 12 uur ’s nachts niet meer mag eten en drinken.

Voor een echografie van de organen van de onderbuik, moet de blaas zo vol mogelijk zijn op het tijdstip dat het onderzoek begint. Ongeveer twee uur voor het onderzoek moet u zes grote glazen vocht drinken. Pas na het onderzoek mag u naar het toilet gaan

Belangrijke zaken

Bel tussen 08.00 en 12.30 uur naar 026 – 334 13 41 en Toets 2 | Afspraak maken 

Via onze Online Afspraak planner.

of maak een afspraak via (mijn gezondheidsnet)

Huisartsenpost Arnhem-Noord

Wanneer belt u de huisartsenpost?

Alleen als u dringend een huisarts nodig heeft op werkdagen tussen 17.00 uur ’s middags en 08.00 uur ’s ochtends, in het weekend en op feestdagen gedurende 24 uur, belt u de huisartsenpost.

Huisartsenpost Arnhem-Noord
Voor spoed 0900 – 1598 (of 026 – 389 96 96)

Locatie
Wagnerlaan 55, 6815 AG Arnhem
Ingang spoedeisende hulp.

Hier kunt u online een herhaalrecept aanvragen.

Het veiligst is via MijnGezondheid.net

Een herhaalrecept kunt u ook telefonisch aanvragen.
1. Bel : 026 – 334 13 41
2. Toets 3 herhaalrecepten.

Inschrijven als nieuwe patiënt

Onze praktijk staat open voor nieuwe patiënten in Doorwerth, Heveadorp, Wolfheze en Oosterbeek. 

Contactgegevens

HAP Schubertplein
Schubertplein 1
6865 EM Doorwerth
praktijk@schubertplein.com