Onze praktijkondersteuner Ouderenzorg (Jet Breukers) bezoekt met regelmaat patiënten aan huis (op indicatie), die niet in staat zijn naar de praktijk te komen, vanaf 65 jaar. Dan meet zij waar gewenst de bloeddruk, de suiker en bespreekt eventuele voorkomende problemen. Zij kan veel advies geven hoe om te gaan met bepaalde handicaps en u kunt al uw vragen betreffende uw gezondheid en problemen in uw thuissituatie rustig bespreken.
Verder ziet zij ook patienten op de praktijk voor bijvoorbeeld advies maar ook voor een MMSE test ( Test om vergeetachtigheid in kaart te brengen)
Mocht u uw geheugen niet meer vertrouwen maakt u hiervoor gerust een afspraak.
Indien u prijs stelt op zo’n consult of een huisbezoek verzoeken we u dit te melden bij de assistente. Zij maakt dan een afspraak .
Tips om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen:
U woont zonder problemen tot op hoge leeftijd zelfstandig. Maar dat kan veranderen. Bijvoorbeeld na een operatie, tijdens een flinke griep of omdat uw partner (tijdelijk) uitvalt. Daarom heb ik zeven tips: waar u eens over kunt nadenken en wellicht actie op kunt ondernemen. Zodat u ook in nieuwe situaties prettig thuis kunt blijven wonen.
1. Pas uw woning tijdig aan
Kleine en grote aanpassingen aan uw woning maken voor sommigen het verschil tussen wel of niet zelfstandig blijven wonen. Denk aan een (extra) trapleuning of traplift. Of het vervangen van de douchecabine met opstap voor een gelijkvloerse douche met antislipvloer en een mengkraan. Ook goede verlichting op de route van bed naar toilet is belangrijk. Wanneer deze aanpassingen een valincident voorkomen blijft u veel leed bespaard. U schrikt waarschijnlijk als u leest hoeveel mensen door een valincident uiteindelijk niet meer thuis kunnen wonen. Kijk ook eens hier voor praktische woontips en bijvoorbeeld Woontechniekhulp over comfortabel en veilig wonen.
2. Onderhoud contact met de buren
Voor een grote groep mensen geldt dat het al dan niet zelfstandig blijven wonen vastzit op kleine vraagstukken. Hoe krijg ik de boodschappen in huis als de stoep straks een ijsbaan is? Is er iemand die het opvalt als ik ’s ochtends de gordijnen niet heb geopend? Kan iemand mijn urine naar de huisarts brengen als ik ziek ben? Door contact te hebben met buren kunnen dit soort kleinigheidjes gemakkelijk opgelost worden. Ook dit draagt bij aan langer zelfstandig wonen.
3. Zorg dat u zich veilig voelt
Veiligheid is een veelzijdig thema. Brandveiligheid. Inbraakveiligheid. Uitglijden. Je veilig voelen is deels subjectief. Onderzoek waardoor ú zich onveilig voelt en probeer deze situaties te veranderen. Hierdoor voelt u zich langer ‘thuis’. Handig hulpmiddel is de Woonveiligvragenlijst. Ook het eerdere bericht over babbeltrucs kan u helpen.
4. Doorloop een ‘valpreventie’-scan
Jaarlijks overlijden er meer dan 2.500 ouderen ten gevolge van een val. Er zijn veel vragenlijsten die helpen je woning en buitenruimte veiliger te maken, zoals de Huistest en deze van VROM en ANBO. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar je vloerkleden en je drempels. Ook dit bericht over het voorkomen van vallen kan u helpen.
5. Organiseer ontmoeting om je heen
Het is prettiger wonen met mensen om je heen die je kent. Onderhoud daarom de contacten. Breid uw kennissenkring uit. Sta voor elkaar klaar. Onderneem activiteiten. Hiermee voorkomt u dat u vanuit eenzaamheid verhuist. Kijk bijvoorbeeld naar dit bericht over eenzaamheid of dit bericht over meer sociale contacten.
6. Probeer bij te blijven in de technische ontwikkelingen
Steeds meer comfort en gemaksdiensten worden per mobiel apparaat aangeboden. Boodschappen online bestellen. Mantelzorgagenda’s. Het aansturen van de deuren of temperatuur in de woning. Elkaar online ontmoeten. Regelmatig hoor ik dat deze gemaksdiensten ineens essentieel blijken wanneer je (tijdelijk) minder mobiel bent! Kijk bijvoorbeeld hier voor computerlessen, social media tips en seniorencomputers.
7. ‘Een wijze meid, verhuist op tijd’
Er is veel mogelijk om tot op hoge leeftijd prettig in uw eigen woning te blijven wonen. Maar, u doet er ook verstandig aan u af te vragen of de woning waar u nu woont het enige ‘thuis’ is. En of het naar de toekomst toe voorziet in de belangrijkste wensen en behoeften. Verhuizen is voor velen een opgave. Echter, soms toch de beste oplossing! Kijk bijvoorbeeld eens op Woonz voor specifieke seniorenwoningen of zoek naar levensloopbestendige woningen bij een woningcorporatie of makelaar.